HCC BertusPostema 200
In de eerste uitzending van Samen Sterk - HCC! heb je niet alleen meer gehoord en gezien over de vereniging HCC, Bertus vertelde ook kort wat meer over de keuze van een tablet of smartphone, over genealogie en domotica.

Bekijk de uitzending hier

Waar let je op bij de keuze van een smartphone of tablet?

De keuze van een smartphone of tablet hangt af van veel factoren. Een belangrijke rol bij die keuze speelt het besturingssysteem. Ook spelen je persoonlijke wensen en je budget natuurlijk een grote rol.

Een besturingssysteem is te vergelijken met de motor van een auto: kies je voor een auto met een benzine, diesel of elektrische motor? Bij smartphones en tablets zijn er ook meerdere typen ‘motoren’. De twee belangrijkste zijn Android en iOS. Android wordt door veel fabrikanten van smartphones gebruikt, iOS wordt alleen door Apple toegepast. Ook is er een versie van Windows speciaal voor je mobiele apparaten: Windows Phone 10. Als je daar meer over wilt weten, is een lidmaatschap van HCC wellicht een goede zet.

We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van de twee grootste besturingssystemen voor je op een rij. Voor wie al wat verder wil kijken, is er ook een pdf te downloaden van de test uit PC-Active 287 waarin grote smartphones en kleine tablets nader aan de tand gevoeld worden.

Voordelen

samsung galaxy s6 edgeAndroid

 • Veel keuze uit verschillende typen en merken telefoons en tablets
 • Werkt samen met zeer veel apparaten & toepassingen
 • Er zijn veel applicaties (apps)  en widgets (dit zijn kleine programmaatjes die het gebruik van de app vergemakkelijken)
 • Het gebruik van de telefoon is zeer goed aan je wensen aan te passen

iOS

 • Degelijke software
 • Eenvoudig in gebruik
 • Werkt perfect samen met andere apparaten van Apple
 • Alle belangrijke programma’s voor dagelijks gebruik zijn standaard op de telefoon of tablet aanwezig
 • Er zijn veel applicaties
 • Software altijd geoptimaliseerd op schermformaat en resolutie

Nadelen

apple iphone 6s plusAndroid

 • Iets minder gebruiksvriendelijk
 • Minder kwaliteitscontroles en veiligheidscontroles op applicaties
 • Aanpassing van applicaties aan schermformaat en resolutie minder goed dan bij iOS

iOS

 • Eén leverancier, daardoor minder keuze in smartphones en tablets
 • Alleen duurdere toestellen
 • Werkt niet goed samen met niet-Apple producten
 • Minder mogelijkheden om het toestel aan je wensen aan te passen

Genealogie, hoe begin je ermee?

08 WieWasWie Zoekscherm
Je wilt meer weten over je voorouders, maar hoe ga je dan van start? Er zijn meerdere mogelijkheden om je stamboom uit te zoeken, maar een echt goede start krijg je bij HCC!genealogie. HCC!genealogie helpt de leden bij het onderzoek naar hun voorouders. Zo biedt deze Interessegroep de leden uitleg hoe te starten en waar gegevens te vinden zijn, welke computerprogramma's er zijn om je gegevens vast te leggen en hoe je een stamboom maakt én publiceert.

Een belangrijke bron bij de start van je zoektocht kan een trouwboekje zijn, daarin staan de officiële namen van de voorouders. Met die informatie kun je op de site www.wiewaswie.nl van het Centraal Bureau voor Genealogie zoeken naar meer informatie. Daar kun je vervolgens steeds verder in je stamboom raken! En dan begint het echte werk.

Op de website van HCC!genealogie vinden leden een heleboel extra informatie en tips die niet voor iedereen toegankelijk zijn. Ook op de clubavonden, middels een nieuwsbrief, lezingen en natuurlijk de landelijke bijeenkomsten krijgen de leden veel extra informatie en hulp.


Domotica, wat is dat eigenlijk?

Huisautomatisering, dat is wat domotica feitelijk is. Je kunt hiermee bijvoorbeeld zorgen dat de lichten of de verwarming in je huis aangaan zodra je de straat in komt rijden, of je kunt zien wie er voor de deur staat als er aangebeld wordt. Het kan het leven vergemakkelijken en veraangenamen.

google home 250 0Aangezien de overheid graag ziet dat mensen langer thuis blijven wonen, kunnen de toepassingen van domotica een goede ondersteuning zijn. Want dat je kunt zien wie er voor de deur staat en die deur eventueel kunt openen of juist op slot doen vanuit je luie stoel, vergroot je veiligheid. De rookmelder is daar ook een goed voorbeeld van. Bovendien biedt het natuurlijk extra comfort, waarvan de slimme thermostaten een bekend voorbeeld zijn. En zo zijn er nog meer mogelijkheden. Want ook dienstverlening van buitenaf naar de woning, valt onder domotica.

Bijna iedereen heeft al lang te maken met domoctica, want het voorprogrammeren van oven of wasmachine bijvoorbeeld, valt hier ook onder. Ook de sfeerverlichting die je kunt instellen op je bezigheden of die reageert op wat er op tv gebeurt, is al aardig aan het inburgeren. Nog interessanter echter wordt het als je koelkast automatisch bestellingen plaatst als bepaalde artikelen (bijna) op zijn, of de medicijndispenser die jou of je arts een seintje geeft als er teveel, te laat of te weinig medicijnen genomen worden.

Leuke toepassingen zijn ook spraakassistenten als Google Home of Alexa van Amazon. Je kunt deze slimmerds beschouwen als een soort Siri die je wellicht van je iPhone of iPad kent. Je stelt je een vraag en het apparaat geeft antwoord - Alexa, moet ik een paraplu meenemen? - of je geeft een opdracht en die wordt uitgevoerd - OK Google, zet mijn favoriete muziek aan.


Logo HCC FCBij HCC kun je over al deze onderwerpen meer leren. Voor beginners en gevorderden, en altijd ergens in de buurt! Wil je bijvoorbeeld met je thuisnetwerk aan de slag om zo je huisautomatisering naar een hoger plan te brengen? Lees meer of kom naar een van de presentaties >>