Je eigen website maken? Hier moet je op letten

Deel dit artikel

,

Advertorial - Hoe gemakkelijk is het om tegenwoordig iets op te zoeken via Google? Websites zijn daardoor niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Inmiddels zijn er miljoenen websites in de lucht over de hele wereld waar we onze informatie vandaan halen. Het is hierbij mogelijk om ook zelf je eigen website op te zetten en online te gooien. Misschien wil je een persoonlijke website maken met een blog of heb je een website nodig voor een bedrijf dat je begint. Wat de reden ook is: maak gebruik van handige tips om ervoor te zorgen dat je een duidelijke en goed vindbare website kunt maken. Met behulp van het stappenplan op ondernemeneninternet.nl en de tips in dit artikel kom je al een heel eind.

Persoonlijke of zakelijke website? Maak een plan
Als eerst is het van belang om het doel van de website te bepalen. Maak je een website voor persoonlijke doeleinden of heb je een zakelijke website nodig voor je bedrijf? Het aantal bedrijven in Nederland blijft toenemen waardoor het een must is voor ondernemers om een eigen website te hebben. Je moet jezelf, je bedrijf en wat je verkoopt of aanbiedt natuurlijk wel laten zien. Daarom is het een must om een duidelijk plan te maken voor je website. Dat is overigens ook het geval wanneer je een persoonlijke website maakt.

Met een plan krijg je namelijk voor jezelf duidelijk waarom je een website wil starten, wie je wil gaan bereiken (je doelgroep) en wat je zoal op de website wil hebben staan. Het maken van een plan hoeft echt geen uren te kosten en vooral geen boekwerk te beslaan. Met een A4’tje met de nodige informatie ben je al een heel eind en heb je een goed begin om je website op te zetten. Op basis van je doelgroep en doel kun je namelijk beter een website maken.

Website maken met een CMS of met handige software
Weet je eenmaal meer over het doel van je website dan moet je een keuze maken tussen het zelf maken van een website of het gebruikmaken van handige software waarmee je binnen no time een website gebouwd hebt. Bouw je een website from scratch, dan heb je veel keuzevrijheid en kun je de online ruimte precies zo inrichten zoals jij dat wil. Maar: hier moet je wel de nodige kennis en ervaring voor hebben. De meeste mensen huren daarom iemand in die een website voor ze maakt.

Heb je geen budget om dat te doen en geen tijd om je te verdiepen in het maken van een website? Geen zorgen: ook dan is het nog steeds mogelijk om je eigen website op te richten. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een CMS zoals WordPress om je website mee op te bouwen. Of ga voor bestaande software waarbij je de keuze hebt om vanuit een standaard template je eigen website te maken. Hierbij heb je vaak de keuze uit verschillende kleuren, stijlen en lettertypen, maar kan iedereen de basis gebruiken. Goede websitesoftware hiervoor is bijvoorbeeld Wix, JouwWeb en Jimdo.

Bedenk een goede domeinnaam die pakkend is
Bij een website hoort natuurlijk een domeinnaam. Dat is de naam die je in de URL ziet staan en waar mensen op kunnen zoeken. Wil je zo veel mogelijk bezoekers naar je nieuwe website halen, dan is het van belang om voor een pakkende domeinnaam te gaan. Het is soms best lastig om een domeinnaam te verzinnen die perfect past bij je website. Dat komt omdat er tegenwoordig al zoveel websites bestaan en omdat veel domeinnamen al bezet zijn. Hoe vind je dan nog een domeinnaam waar je echt wat aan hebt?

Begin met een brainstormsessie voor jouw domeinnaam en vraag hierbij hulp van vrienden en familie. Twee mensen weten immers altijd al meer dan één. Schrijf alles dat er in je opkomt op; geen enkele naam is raar of gek. Let erop dat je uiteindelijke domeinnaam het liefst simpel en makkelijk te spellen is, zodat mensen de naam kunnen onthouden. Houd hierbij direct al rekening met SEO, ofwel: hoe de naam het gaat doen in de zoekmachine. En niet onbelangrijk: check altijd of de naam al bestaat.

Website vullen met content: teksten, informatie en beelden
Zodra je een domeinnaam hebt vastgelegd, is het belangrijk om deze te koppelen aan een hostingpakket. Dat is een plek vanaf waar je je website gaat hosten. Nu kan het opzetten van de website echt goed beginnen! Maak altijd gebruik van je eigen creativiteit wanneer je de website gaat vullen. Afhankelijk van het onderwerp van de website en/of de reden dat je de website opzet, bepaal je wat er zoal nodig is. Zorg in ieder geval voor een overzichtelijke homepage, een contactpagina en de aanwezigheid van een blog waar je regelmatig nieuwe artikelen aan toevoegt.

Naast tekstuele inhoud is beeld van belang, zoals afbeeldingen en video’s. Ook die mogen niet ontbreken. Gebruik eigen beelden of laat foto’s maken, maar pluk niet zomaar foto’s van het internet in verband met de copyright. Waar je tot slot in moet investeren, is de marketing van je website. Althans: wanneer je bezoekers wil trekken naar je website. Eerlijk is eerlijk: dat is een van de belangrijke redenen om een website op te zetten. Verdiep je daarom in SEO, SEA en andere vormen van marketing om je website te laten knallen in de zoekmachines.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden