Met welke browser surf ik veilig?

Aangezien veel mensen toch nerveus worden van alle mogelijke risico’s die ze lopen op internet, is het nuttig eens te kijken hoe je je zonder veel gedoe toch veilig over internet begeeft. Een goed begin is de juiste browser kiezen, maar welke biedt het meeste veiligheid?

Volgens de website Laat je niet hack maken, waaraan zes professionele hackers meewerkten, zijn meerdere browsers goed op dit vlak en is het belangrijkste om Internet Explorer vooral níet te gebruiken. Volgens de makers van de site is Google Chrome momenteel de veiligste en meest gebruiksvriendelijke browser. Toch zijn ook Firefox, Safari en Edge prima alternatieven. Ook het gebruik van extensies kan helpen.

Welke extensies?
We vertellen hier kort iets over drie extensie die je online veiligheid verder kunnen verbeteren. De genoemde extensies zijn sowieso te gebruiken met Chrome, maar vaak ook voor Firefox , Opera, Safari en soms ook Edge. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf nog op zoek naar een gelijksoortige extensie.
Let op: Installeer niet teveel extensies en let goed op welke rechten een extensie opeist. Sommige extensies kunnen bijvoorbeeld ‘zien’ wat je allemaal in de browser typt en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt per extensie zien welke rechten die heeft.

uBlock Origin
uBlock Origin is een advertentie- en trackingblocker. Deze extensie is gratis te downloaden voor Chrome, Firefox, Edge, Opera en Safari. Het beschermt tegen malvertising (waarbij virussen worden verspreid via online advertenties) en houdt spionerende bedrijven bij je weg. Het is ook mogelijk om websites van bedrijven die je vertrouwt en die je de vaak toch noodzakelijke advertentie-inkomsten gunt, te whitelisten. Dat doe je door op het aan/uitknop-logo te klikken, of lees er meer over op Github.

HTTPS Everywhere
De extensie HTTPS Everywhere doet wat zijn naam al aangeeft: waar mogelijk forceert deze extensie een versleutelde verbinding. Zo blokkeert deze gratis extensie pogingen je naar een onbeveiligde website te sturen. Voor Chrome, Firefox (computer en Android) en Opera.

PDF Viewer
Het gebeurt vaak dat er malware verstopt zit in pdf’s, vooral omdat er in Adobe Reader, het meest gebruikte programma om deze bestanden te openen, regelmatig beveiligingslekken ontdekt worden. Gebruik daarom bij voorkeur een extensie die je pdf’s binnen je browser laat openen. Firefox heeft een ingebouwde optie om pdf-bestanden standaard in de browser te openen. Voor Chrome is er de gratis extensie PDF Viewer, maar ook andere browsers, bijvoorbeeld Safari, bieden dergelijke mogelijkheden. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eensvoor  de uitleg die Adobe zelf geeft hierover.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden